Jdi na obsah Jdi na menu
 


ASIAN LEOPARD CAT (Prionailurus bengalensis)

Asijská Leopardí kočka má velikost domácí kočky, ale je štíhlejší, s delšími nohami. Na hlavě má dva prominentní tmavé pruhy. Okraj středně dlouhých a zaoblených uší je černý s centrálními bílými skvrnami. Na těle a končetinách jsou černé skvrny různého rozměru a barvy. Podél zad jsou dvě až čtyři řady podlouhlých bodů. Chvost je asi polovina velikosti délky hlavy a těla. Barva ocasu je skvrnitá s několika nezřetelnými prstenci v blízkosti černé špičky. Barva skvrnité srsti je hnědá, s bílou hrudí a břichem. Nicméně se mezi sebou liší ve zbarvení a velikosti bodů, stejně jako ve velikosti těla a hmotnosti. Zpočátku se zdálo, že existuje několik různých druhů. Barva srsti je žluto-hnědá v jižních populacích, ale na severu je světle stříbrnošedá. Černé znaky mohou být skvrnité, rozetové, nebo dokonce mohou tvořit tečkované čáry v závislosti na poddruhu. V tropech mají leopardí kočky váhu 0,55 až 3,8 kg, mají délku od 38,8 do 66 cm, výšku 17,2 až 31 cm. V severní Číně a na Sibiři váží až 7,1 kg a mají délku až 75 cm; Obecně přibývají na váze před zimou a na jaře jejich váha ubývá.Výška ramen je přibližně 41 cm Chovná sezóna leopardích koček se liší podle klimatu. V tropických stanovištích se koťata rodí po celý rok. V chladnějších lokalitách, na severu porodí samice na jaře. Jejich těhotenství trvá 60-70 dní. Velikost vrhu se pohybuje mezi dvěma a třemi koťaty. Koťata, která se narodila v zajetí, vážila při narození 75 až 130 gramů a otevírala oči nejpozději do 15 dnů věku. Během dvou týdnů zdvojnásobila svou hmotnost a ve věku pěti týdnů měla čtyřnásobek porodní hmotnosti. Ve věku čtyř týdnů začnou jíst maso. V zajetí samice dosáhnou sexuální zralosti nejdříve ve věku jednoho roku a mají svůj první vrh ve věku od 13 do 14 měsíců. Leopardí kočky se doživají až třináct let.

Leopardí kočky jsou osamělé, s výjimkou období chovu. Některé jsou aktivní během dne, ale většina loví v noci. Jsou výborní horolezci a lehce se pohybují na stromech v keřích. Odpočívají na stromech, ale také se schovávají v hustém trnitém podrostu na zemi.  V palmových plantážích Sabah byl zpozorován lov hlodavců a brouků až 4 m nad zemí. V tomto prostředí měli samci větší rozměry teritória, než samice - průměrně 3,5 km2 a samice 2,1 km2. Rozsah každého samce tedy překrýval  teritórium několika samic. Existují důkazy, které naznačují, že v palmových plantážích je hojné množství potkanů a proto tam mohou být snadno tyto kočky zachyceny. Tam se živí velkým množstvím krys, ve srovnání se zalesněnými plochami.

Leopardí kočky mohou plavat, ale zřídka to dělají. Chovají se stejně, jako domácí kočky - značí si své teritórium rozstřikem moči, ponecháním výkalů na místech, třením hlavy a škrábáním.

V šedesátých letech byla Asijská Leopardí kočka (P. b. Bengalensis)  zkřížena s domácí kočkou, k produkci hybridních potomků, známých jako bengálská kočka. 

 

kocicky.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář