Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Jdi na obsah Jdi na menu
 


Savannah - Savanová kočka

Jeden z nejvíce úžasných rysů Savannah je její pozoruhodná osobnost. Je to velmi zvědavá, asertivní kočka, která hledá dobrodružství při každé příležitosti. Je to velmi aktivní kočka, která každodenně potřebuje velkou interakci buď s lidskou rodinou, nebo s kočičí družinou.

article preview

Savannah

Obecný popis: Savannah je vysoká štíhlá půvabná kočka s výraznými tmavými skvrnami - tečkami a jinými znaky. Je to domácí plemeno, které se velmi podobá jeho původnímu zdroji, africkému servalu, ale má menší postavu. Je to láskyplná a odvážná kočka. Má výjimečně dlouhý krk, nohy, vysoké uši a středně dlouhý ocas. Je to neobvyklá a krásná kočka po africkém servalu. Je také výjimečně půvabná, dobře vyvážená, jedinečná a úžasná. Nedá se srovnávat s jinými plemeny, jako je třeba bengálská kočka. 

Historie: první známá Savannah se narodila 7. dubna 1986, kdy domácí kočka porodila koťátko křížené s africkým servalem. Je to F1 (první generace hybridního křížení), který byl poprvé zaznamenán. Toto neobvyklé kotě mělo rysy jak domácí kočky, tak servala stepního. Tato kočka i plemeno byly pojmenovány "Savannah". Patrick Kelly slyšel o Savannah a rozhodl se, že se chce pokusit vyvinout nové plemeno. Přesvědčil chovatele, Joyceho Sroufa, aby se k němu připojil v jeho úsilí. Společně napsali pro TICA  originální standard plemene. Při šlechtění se používala (výjimečně i v této době) různá plemena kočky domácí (např. ocicat, egyptská mau nebo bengálská kočka). TICA přijala Savannah pro registraci hybridních koček v roce 2001, pro status šampionátu (výstav) až v roce 2012.

Vlastnosti: jeden z nejvíce úžasných rysů Savannah je její pozoruhodná osobnost. Je to velmi zvědavá, asertivní kočka, která hledá dobrodružství při každé příležitosti. Je to velmi aktivní kočka, která každodenně potřebuje velkou interakci buď s lidskou rodinou, nebo s kočičí družinou. Je to také velmi loajální kočka, která se silně spojuje se svou lidskou rodinou. Projeví často náklonnost podle vlastních podmínek, tím, že pozdraví členy rodiny u dveří, sleduje je po celém domě a vydává zvuky. Mnoho Savannah miluje hrát si ve vodě. Mohou být také snadno vycvičeni, aby přišli na zavolání a chodili na vodítku s postrojem, atd. Také si rádi hrají - aportují.

Barvy: savannah, které jsou uznané TICA: odstíny hnědé, černě skvrnité (pouze tečky různých velikostí a tvarů), stříbrné černě tečkované, černě kouřové, černé. 
Tučné, černé tečky jsou výhodou. V každé variantě musí být černé rty a linky slzného kanálku. Nosní kůže může být růžově až cihlově zbarvená, plně černá nebo černá s růžovým, či cihlovým středovým proužkem. U černých Savannah, musí být kůže nosu vždy plná černá. Je i jiné zbarvení savannah, které nepatří do standardu TICA např. snow, nebo čokoládová, kočky s tímto zbarvením jsou sice registrovány, ale nemohou se účastnit výstav. 

Vzor: skvrnitý vzor Savannah je tvořen z pevných tmavě hnědých až černých skvrn. Skvrny - tečky mohou být kulaté, oválné nebo protáhlé do série paralelních pruhů, vedoucích ze zadní strany hlavy přes lopatky a trochu přes záda. Menší skvrny budou na nohou, stejně tak na tváři. Na kouřově zbarvených Savannah je preferován viditelný vzhled skvrn. 

kocka_savanova03.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Většina lidí, kteří vlastní, nebo se setkali se Savannah, řeknou, že se nikdy nesetkali s takovou kočkou a stanou se zanícenými fanoušky. Savannah není pro každého, ale pro ty, kteří hledají jedinečné domácí mazlíčky, celoživotní společníky a kočky, které mají mnoho vlastností, díky kterým vynikají. Možná nejzřejmější jsou velké, vysoké uši, které se nacházejí přímo na vrcholu hlavy. Dalším jedinečným znakem jsou její oči, které okolo mají tzv. slzy, to jí dává exotický vzhled na rozdíl od jiných plemen. Tělo Savannah i nohy jsou poměrně dlouhé, tím vytvářejí falešný obraz velké, těžké kočky, ale ve skutečnosti je většina Savannah velikosti velké domácí kočky. Váží méně než ostatní kočky podobné velikosti. Má také velmi dlouhý krk a krátký, hustý ocas, tím je osobitá. Na chov jsou vhodní samci od generace F5 do generace F4 jsou z 80 % neplodní. 

Generace F1 má 50 % ~ 75 % servala stepního a má označení A
• F2 (25 % ~ 32 %)
• F3 (12% ~ 16%)

Příklady křížení A, B, C, SBT = čisté plemeno savannah

(savannah - jiné plemeno = vždy označení A)

(savannah - savannah = označení B, C, SBT)

F1 A x jiné plemeno = F2 A kotě F4 A/​B x jiné plemeno = F5 A kotě
F1 A x sav.F5/​F6 B/​C = F2 B kotě F4 A x F5/​F6 B/​C = F5 B kotě
F2 A x jiné plemeno = F3 A kotě F4 B x F5/​F6 B/​C = F5 C kotě
F2 A x F5/​F6 B/​C = F3 B kotě F4 C x F5/​F6C = F5 SBT kotě
F2 B x F5/​F6 B/​C = F3 C kotě F4 SBT x F5 SBT = F5 SBT kotě
F2 B x F5 SBT = F3 C kotě F5 B x jiné plemeno = F6 A kotě
F3 A/​B x jiné plemeno = F4 A kotě F5 B x F 5/​F6 C = F6 C kotě
F3 A x F5 /​F6 B/​C = F4 B kotě F5 C x F5/​F6 C = F6 SBT kotě
F3 B x F 5/​F6 B/​C = F4 C kotě F5 C x F5/​F6 SBT = F6 SBT kotě
F3 C x F 5/​F6 C/​SBT = F4 SBT kotě  

TICA výstav se mohou účastnit pouze savannah od generace F5 a výše, s označením "SBT" před číslem "TICA registrace" např.: SBT 031915 0.. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lucie - Dotaz na koťátko

Dobrý den, měli by jsme zájem o koupi kotatka kočky savanske a nebo servala.
Prosím mate nějaké kotatko k dispozici? Můžete mi odpovědět na e-mail luc.urbanova@seznam.cz popřípadě napsat i cenu.
Předem děkuji za odpověď Lucie

Jana Hálová - Návštěva

Dobrý den, tímto bych ještě jednou chtěla poděkovat za krásnou prohlídku Vašich kočiček a výběhů s dokonalým výkladem. Jste super lidičky a máte krásné kočičky.

Renata - Re: Návštěva

Dobrý den, děkujeme moc, každá pochvala zahřeje na srdíčku :-)

Barbora krupova - Zájem o kotatko

Dobrý den,měli by jsme zájem o koťátko kočky savanove,je možné domluvit se na koťátko?a jaká je přibližná cena? Dekuji

Renata - Re: Zájem o kotatko

Dobrý den, děkujeme za zájem. V první polovině února by se měla narodit koťátka F6SBT (matka Ammy a otec Djemen). Už nějaké zájemce máme, tak uvidíme, kolik koťátek se narodí.

Jana Dekerešová - savanová kočka

Dobrý den. Moc ráda bych poznala blíže savanské kočky ,už dlouho si přeju mít jednu doma.Mám doma modrou brytku - kocoura a potřebuje kamaráda.Je možno koupit u Vás savanskou kočku? Děkuju

Renata - Re: savanová kočka

Dobrý den, určitě je možné pořídit si od nás koťátko savanové kočky..

Angee - Návštěva

Dobrý den,
mohla bych se zeptat, zda-li by bylo možné Vás navštívit a podívat se na kočičky? :-) Již delší dobu o savance přemýšlím a myslím, že by mi hodně pomohlo, kdybych je viděla naživo a mohla si popovídat s někým, kdo se jejich chovem zabývá. :-) Děkuji

Renata - Re: Návštěva

Dobrý den,
určitě nás (po dohodě termínu) můžete navštívit :-) . Alespoň si porovnáte, jaký je rozdíl mezi servalem a savanovou kočkou....

Dušan Banák - miluju kočky

Dobrý den, máte prosím koťátka....??? Měl bych enormní zájem - jsem kočičí pán, hihi.... Dušan Banák - e-mail : studio@euroartfoto.cz

Renata - Re: miluju kočky

Nyní nemáme k dispozici koťátka savanové kočky, ale určitě budou...

 



Fotoalbum


Facebook



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>


Statistiky

Online: 6
Celkem: 1612907
Měsíc: 18133
Den: 892